Piekarnik w słupku czy pod blatem?
Myśląc o nowym piekarniku, powinieneś określić, gdzie planujesz go umieścić. Zwykle dylemat sprowadza się do decyzji: w słupku czy pod blatem? Obie opcje są równie dobre! To, którą wybrać, zależy od twoich preferencji. Piekarnik pod blatem to tradycyjne rozwiązanie, do którego wiele osób jest przyzwyczajonych przez lata korzystania z wolnostojących kuchenek gazowych. Wszystko, co konieczne do pieczenia i gotowania masz w jednym miejscu. Łatwo kontrolować jednocześnie, na jakim etapie jest zupa na pierwsze i zapiekanka na drugie danie.
Piekarnik w słupku to z kolei sposób na to, żebyś nie musiał się schylać! Możesz zachować znacznie bardziej naturalną pozycję, wkładając i wyjmując produkty do wnętrza urządzenia - zwłaszcza, jeśli dużo pieczesz. Nie w każdej kuchni znajdzie się miejsce na piekarnik w słupku - dlatego czasami opcja podblatowa pozostaje jedyną dostępną!
Jaki piekarnik wybrać? Najważniejsze parametry
Jak łatwo stwierdzisz, na rynku jest duży wybór piekarników do zabudowy. Na jakie parametry zwrócić uwagę, by kupić odpowiedni sprzęt, dostosowany do twoich potrzeb i przestrzeni, którą dysponujesz?
Przede wszystkim zwróć uwagę na typ piekarnika: elektryczny, parowy, gazowy. Dwa pierwsze są nowocześniejszymi urządzeniami, z którymi częściej się spotkasz. To, na jaki typ warto się zdecydować, zależy nie tylko od budżetu, ale również od tego, jakie potrawy planujesz piec najczęściej. Jeśli planujesz regularnie piec chleb - dobrą opcją będzie piekarnik parowy!
Następnie - przypatrz się rzeczywistym wymiarom urządzenia i zdecyduj, czy zmieści się ono w twojej kuchni.
Czytają specyfikację techniczną, nie pomijaj też kwestii odpowiedniego sterowania urządzeniem. Możesz wybrać sprzęt sterowany mechanicznie, za pomocą pokręteł, lub elektronicznie - te są wyposażone w cyfrowy panel. Co więcej, wśród najnowocześniejszych sprzętów znajdziesz takie sterowane za pomocą aplikacji mobilnej na twoim telefonie!
J akie inne parametry mają znaczenie? Zwróć uwagę na:
- rodzaj prowadnic: najczęściej to drabinkowe lub teleskopowe;
- pojemność piekarnika - wyrażaną w litrach;
- dostępne funkcje - na przykład termoobieg lub funkcja grilla;
- spos ó b czyszczenia piekarnika;
- klasę energetyczną;
Zastanawiasz się, jaki zestaw parametrów będzie optymalny? To zależy od tego, jakie potrawy najczęściej przyrządzasz! Dobrze mieć szeroką gamę dodatkowych opcji, które będą wspierać cię w pieczeniu chleba, jak również ciast, zapiekanek warzywnych i mięsnych. Zwróć uwagę na prowadnice teleskopowe - to duże udogodnienie, ponieważ wówczas potrawę łatwo jest wsunąć i wysunąć.
Nie bez znaczenia jest również sposób czyszczenia piekarnika. W przypadku pyrolizy piekarnik podgrzewa się do bardzo wysokiej temperatury - dzięki temu wszelkie zabrudzenia czy drobinki potraw, które pozostały na ściankach, zamieniają się w popiół - i bardzo łatwo je usunąć. Z kolei kataliza oznacza korzystanie z odpowiednich powłok pokrywających ścianki piekarnika - to właśnie tam osadzają się zabrudzenia. Później, podczas porządków, łatwo jest je wyczyścić na przykład mokrą szmatką.
Jeśli szukasz innowacyjnych modeli, które zachwycą cię szerokim zakresem funkcji, a także - wygodnym sterowaniem dzięki integracji z systemem SmartThings, sprawdź piekarnik do zabudowy Samsung w sklepie MediaMarkte . Przeanalizuj parametry techniczne i recenzje użytkowników - w ten sposób na pewno wybierzesz odpowiedni sprzęt do twojej kuchni!