Tym razem jednak zamiast dzielić się pomysłami na to jak zmniejszyć ilość produkowanych i wyrzucanych śmieci, czym zastąpić wszechobecny plastik i jak zamienić to co jednorazowe, na to co wielokrotnego użytku, główny nacisk położony został na działania praktyczne. I tak uczestnicy warsztatów zrobili woreczki wielorazowego użytku na warzywa i owoce oraz wielorazowe płatki kosmetyczne. Głównym punktem spotkania był jednak pokaz produkcji ciasta na zdrowy i naturalny chleb na zakwasie, począwszy od mielenia ziarna domowym młynkiem na tajnikach pieczenia kończąc. Pokaz został wzbogacony szeroką prezentacją dotyczącą różnych rodzajów mąki z pradawnych, najbardziej wartościowych odmian zbóż, oraz dodatków którymi możemy wzbogacić nasz chleb. Uczestnicy zrobili ciasta, które zabrali do domów, aby po ośmiu godzinach dojrzewania, mogli je sami upiec. Każdy chętny otrzymał również wyhodowany wcześniej zakwas. O tym, że robiony w taki sposób chleb wyśmienicie smakuje, uczestnicy mogli przekonać się podczas wspólnej degustacji. Mieli oni również okazję wygrać książki o tematyce ekologicznej.
Spotkanie odbyło się 30 stycznia w Storczykarni Cafe Jazz Bar, a prowadziła je Dagmara Kittler - trenerka szkoły Meritum, razem z Bartkiem Podgórskim. Udział w warsztatach był bezpłatny. Kolejne warsztaty zaplanowane są na 27 lutego. Uczestnicy będą mieli okazję dowiedzieć się na nich jak dbać o swoje ciało zgodnie z naturą. Zrobią też swoją perfumę na bazie olejków eterycznych oraz ekologiczną kulę do kąpieli. Zapisy ruszają wkrótce.
Warsztaty ekologiczne są elementem projektu "Bardziej świadomi, bardziej eko" finansowanego ze środków Fundacji ORLEN w ramach konkursu grantowego "Moje miejsce na Ziemi". Projekt patronatem honorowym objął Burmistrz Miasta Łańcuta Rafał Kumek.