Wersja mobilna     +   Dodaj wydarzenie    Dodaj aktualność    Dodaj galerię    Zgłoś temat    Dodaj ogłoszenie    Dodaj ofertę  

Przeczytaj:
Uroczyste zakończenie inwestycji
Pożar domu w Dąbrówkach
Nagrody Gospodarcze Prezydenta RP
Pożar został szybko opanowany
home > Start > Aktualności > Projekt naukowców umożliwi innowacyjną analizę tłuszczu śródmięśniowego w mięsie
Rozmiar tekstu:
AAA
RZESZÓW
2021.09.08 11:49

Projekt naukowców umożliwi innowacyjną analizę tłuszczu śródmięśniowego w mięsie

Zespół Politechniki Rzeszowskiej, pod przewodnictwem dr hab. inż. Krzysztofa Tereszkiewicza prof. PRz pracuje nad rozwiązaniem umożliwiającym analizę zawartości tłuszczu w mięsie. Projekt otrzymał dofinansowanie w kwocie 102 930,00 zł w ramach Programu grantowego Podkarpackiego Centrum Innowacji.
Projekt naukowców umożliwi innowacyjną analizę tłuszczu śródmięśniowego w mięsie
Projekt naukowców umożliwi innowacyjną analizę tłuszczu śródmięśniowego w mięsie

Pomysł na opracowanie nieniszczącej, szybkiej i bezkosztowej metody analizy tłuszczu w mięsie zrodził się w wyniku wzajemnych konsultacji naukowych. - W skład naszego zespołu naukowego wchodzą specjaliści z zakresu informatyki, techniki świetlnej i ogólnie definiowanej żywności. Z doświadczenia wiem, że tego rodzaju zespoły wykazują zazwyczaj najwyższą kreatywność - mówi dr inż. Henryk Wachta z Politechniki Rzeszowskiej.

Rozwiązanie naukowców z Politechniki Rzeszowskiej niesie za sobą wiele korzyści i jest unikatowe. Przede wszystkim, skonstruowane urządzenie pomiarowe generuje stosunkowo niewielkie koszty, co znacznie zwiększa dostępność na rynku tego rodzaju nowatorskich metod pomiaru. Urządzenie to może stać się alternatywą dla stosowanych współcześnie chemicznych metod weryfikacyjnych pomiaru zawartości tłuszczu śródmięśniowego w mięsie i przyczynić się do wzmocnienia skuteczności kontroli procesów technologicznych produkcji mięsa oraz poszerzyć zakres informacyjny o cechach produktu dla konsumentów. Jest to niewątpliwie ważny element zasad zdrowego żywienia.

Projekt opracowany przez zespół z Politechniki Rzeszowskiej znajdzie swoje zastosowanie w jednostkach kontroli jakości żywności firm produkujących żywność i w firmach przetwarzających produkty mięsne do postaci oferowanej konsumentom. Niewątpliwie dużym atutem rozwiązania jest to, że pozwala ono oceniać zawartość tłuszczu w mięsie w ramach całej próbki, a nie jak to ma miejsce w niektórych stosowanych metodach pomiaru jedynie jej fragment. Obecnie, zespół projektowy pracuje nad tym, aby jeszcze bardziej podnieść dokładność pomiarową stanowiska pomiarowego, modyfikując elementy konstrukcji oraz jeszcze bardziej obniżyć koszty jego produkcji.

Zespół projektowy z Politechniki Rzeszowskiej współpracuje z PCI w zakresie rozwoju swojego rozwiązania. - Podkarpackie Centrum Innowacji jest jednym z kluczowych facylitatorów ekosystemu innowacji w województwie podkarpackim. Wspieramy uczelnie w rozwijaniu wypracowywanych przez zespoły naukowe wyników badań. Przedstawiony projekt jest bardzo ciekawy pod względem komercjalizacyjnym i posiada duży potencjał wdrożeniowy - mówi Radosław Krajewski, Specjalista ds. Rozwoju Technologii w Podkarpackim Centrum Innowacji.

Projekt naukowców Zakładu Informatyki w Zarządzaniu z Politechniki Rzeszowskiej zatytułowany "Zastosowanie powierzchniowej analizy rozkładu luminancji w pomiarach zawartości tłuszczu w mięsie" otrzymał dofinansowanie w ramach II naboru do programu grantowego na prace B+R jednostek naukowych.

Program grantowy na prace B+R jednostek naukowych realizowany jest w ramach projektu pt. "Podkarpackie Centrum Innowacji" współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego w ramach Osi Priorytetowej nr I "Konkurencyjna i innowacyjna gospodarka" z Regionalnego Programu Operacyjnego Województwa Podkarpackiego na lata 2014-2020.

Red
REKLAMA
Oceń:
0 głosów
Projekt naukowców umożliwi innowacyjną analizę tłuszczu śródmięśniowego w mięsie, 0 out of 5 based on 0 ratings
Red dodany
 
Odsłon: 1239
Dodaj zdjęcie

Waszym zdaniem (0)

Podaj login i hasło:
Login:
Hasło:
Skomentuj na forum:
Zarejestruj się
Jesteś już zarejestrowany na lancut.gada.pl? Zaloguj się
Imie lub nazwa:
Treść komentarza:
Przepisz niebieski tekst z obrazka wyżej:
Brak wpisów, Twój komentarz może byc pierwszy.
Zgodnie z ustawą o świadczeniu usług droga elektroniczna art 14 i 15 (Podmiot, który świadczy usługi określone w art. 12-14, nie jest obowiązany do sprawdzania przekazywanych, przechowywanych lub udostępnianych przez niego danych) wydawca portalu lancut.gada.pl nie ponosi odpowiedzialności za treść wypowiedzi zamieszczanych przez użytkowników Forum. Osoby zamieszczające wypowiedzi naruszające prawo lub prawem chronione dobra osób trzecich mogą ponieść z tego tytułu odpowiedzialność karną lub cywilną.
Przy komentarzu niezarejestrowanego użytkownika będzie widoczny jego ZAKODOWANY adres IP. Zaloguj/Zarejestruj się.
REKLAMA

Najpopularniejsze

Ostatnie komentarze

REKLAMA
 
telRedakcja telefon

795 977 761

alarmSkrzynka alarmowa

alert@lancut.gada.pl

emailRedakcja e-mail

redakcja@lancut.gada.pl

Wszelkie prawa zastrzeżone lancut.gada.pl Projekt graficzny CePixel wykonanie eball
Mapa strony | Zapytania Google
x