Certyfikatem programu, potwierdzającym wysoką jakość artykułów spożywczych, wyróżniono pomidory szklarniowe gospodarstwa z Głuchowa. Warzywa otrzymały także tytuł TOP PRODUKT przyznawany wyrobom najwyższej jakości, którym eksperci przyznali maksymalne noty.
- Zasady wyróżniania artykułów spożywczych certyfikatami "Doceń polskie" są bardzo przejrzyste. Certyfikat to wartościowa wskazówka dla konsumentów szukających bardzo dobrej, polskiej żywności - podkreśla Marek Bielski, organizator programu "Doceń polskie".
Członkowie Loży Ekspertów, czyli jury programu, sprawdzają każdy artykuł spożywczy z osobna i przyznają mu punkty za smak i wygląd. Noty wystawiane są także za stosunek jakości wyrobu do jego ceny. Każdy ekspert dysponuje ocenami w skali 1-10. Godło nadawane jest tylko tym artykułom, które otrzymają od ekspertów minimum 7,5 pkt. Żywność z maksymalnymi ocenami zdobywa również tytuł TOP PRODUKT.
Honorowym patronem programem "Doceń polskie" jest Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przedstawiciel resortu rolnictwa jest zaś jednym z jurorów oceniających żywność. Decyzja o przyznaniu prestiżowych certyfikatów zapadła podczas XIV audytu, który odbył się 22 października w Krakowie.