W konkursie wzięły udział dwuosobowe drużyny reprezentujące każdą ze szkół podstawowych z terenu gminy Rakszawa. Turniej odbył się w pracowni gastronomicznej ZSTG w obecności zaproszonych gości. Uczestnicy mieli za zadanie wykonać zdrowe, odżywcze potrawy z przygotowanych surowców według własnej inwencji. Gotowe potrawy oraz przebieg pracy drużyn oceniała Komisja, w skład której weszli nauczyciele przedmiotów gastronomicznych ZSTG oraz jedna osoba wylosowana spośród zaproszonych gości. Komisja oceniała potrawy na podstawie następujących kryteriów: dobór surowców i wartość odżywcza potrawy, ogólne wrażenie estetyczne potrawy, smakowitość potrawy, pomysłowość, dobór naczyń.
Mali kucharze pracowali z dużym zaangażowaniem. Każda grupa wykazała się kreatywnością i wykonała potrawę odmienną od pozostałych, chociaż wszystkie miały do dyspozycji te same surowce. Pracy towarzyszyło wiele pozytywnych emocji, ponieważ zadania konkursowe sprawiały uczestnikom dużo radości.
Wyniki Turnieju ukształtowały się następująco:
I miejsce - Oliwia Cieślachowska i Weronika Maziarz - SP w Węgliskach
II miejsce - Iwona Stopyra i Natalia Zakielarz - SP nr 2 w Rakszawie
III miejsce - Anna Dec i Magdalena Wojdyło - SP nr 3 w Rakszawie.
Nagrody i dyplomy wręczyła dyrektor ZSTG Iwona Barnat.
Turniej Rakszawski Masterchef Junior był trzecim etapem projektu skierowanego do uczniów szkół podstawowych z terenu gminy Rakszawa. Zadanie pod nazwą " Jedz zdrowo - zdrowa dieta wśród najmłodszych" realizowany był przez nauczycieli ZSTG w Rakszawie z udziałem dotacji Fundacji Wspierania Rozwoju Lokalnego Van Pur. W trakcie trwania projektu uczestnicy zostali zapoznani ze składnikami odżywczymi żywności oraz zasadami racjonalnego odżywiania. Podczas warsztatów mogli również wypróbować swoje umiejętności z zakresu przygotowywania prostych potraw. Celem całego przedsięwzięcia było szerzenie wiedzy o zdrowym odżywianiu wśród uczniów szkół podstawowych oraz zachęcanie ich do spożywania wartościowych produktów żywnościowych.