-Kilkadziesiąt osób z olbrzymią radością degustowało cudowne smakołyki pozbawione glutenu, od których uginały się stoły a licznie zebrane dzieci chętnie uczestniczyły w przygotowanych atrakcjach. I tak były to kolejno konkursy z nagrodami, animacje, piękne bańki mydlane, poszukiwanie skarbów ukrytych w lesie a nawet mecz piłkarski! Dorośli w tym czasie mieli okazję wziąć udział w warsztatach lepienia bezglutenowych pierogów z różnych ciast oraz z trzema smacznymi nadzieniami. Przygotowanie pierogów bezglutenowych jest pewnym wyzwaniem, ale dzięki naszym wolontariuszom okazało się, że nie taki diabeł straszny. Ta tradycyjna polska potrawa rozchodziła się wśród gości w okamgnieniu, ale dzięki ich zaangażowaniu produkcja pierogów odbywała się na bieżąco. Z pewnością nikt nie wyszedł głodny z imprezy - oprócz pysznego lecza, pieczone były bezglutenowe kiełbaski, można było spróbować pysznych słodkości przygotowanych przez uczestników i wolontariuszy, rozmaitych chlebów a przede wszystkim wymienić się przepisami i podzielić się wiedzą na temat bezglutenowej diety. Można śmiało powiedzieć, że zebrani w Czarnej członkowie Stowarzyszenia stanowią jedną, wielką, bezglutenową rodzinę i są dowodem na to, że życie z taką dietą nie musi być pozbawione smaku ,a wręcz wprost przeciwnie! Dziękujemy sponsorom za wsparcie naszej imprezy i zachęcamy osoby borykające się z dietą bezglutenową w codziennym życiu do wstąpienia w szeregi Polskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej. Należy z pewnością dodać w tym miejscu fakt, że nowi wolontariusze są u nas zawsze mile widziani! Już teraz zapraszamy na kolejne bezglutenowe imprezy w naszym regionie , mając nadzieję, że pandemia nie pokrzyżuje nam planów.- mówi Ewelina Klimza ze stowarzyszenia