Wynikiem wspólnego, międzynarodowego działania jest ogrom transportów, które wyjechały za wschodnią granicę, ale także niezwykła przyjaźń, która zawiązała się między Polakami i Ukraińcami.
W marcu pojawił się pomysł na to, by zrobić coś jeszcze. I tak, jak mówi tytuł książki - zaczęło się od barszczu. A dokładniej mówiąc - od 120 litrów barszczu, który był sprzedawany 13 marca po Mszach w parafii farnej w Łańcucie. Hojność parafian była ogromna, a barszcz szybko się rozszedł. Tydzień później były pierogi, potem naleśniki i pielmieni. I, mimo coraz większej ilości porcji, zawsze bardzo szybko kończyły się zapasy.
Po pierwszych prośbach o "chociaż przepis" zrodził się pomysł na kulinarnego e-booka. Pomysł rozrósł się w publikację dwujęzyczną i… międzynarodową. W publikacji są przepisy polskie, ukraińskie, a nawet… indyjskie! Swój przepis przesłał nam m.in. poseł na Sejm RP Kazimierz Gołojuch, a także władze Powiatu Łańcuckiego.
Co najważniejsze - e-book jest publikacją charytatywną. Cały dochód z jego sprzedaży zostanie przekazany na rzecz Ukrainy, przez kanały pomocy wypracowane w parafii pw. św. Stanisława Biskupa i Męczennika w Łańcucie. Powstanie e-booka to bowiem wspólna inicjatywa parafii oraz wydawnictwa Rzecz o książce.
E-book w cenie 30 zł można nabyć na stronie https://rzeczoksiazce.pl/ . Jest także możliwość wsparcia naszych sąsiadów większą kwotą, poprzez wykonanie przelewu na konto parafii wraz z dopiskiem "Darowizna na pomoc dla Ukrainy". Później wystarczy tylko przesłać potwierdzenie przelewu na adres e-mail: biuro@rzeczoksiazce.pl i e-book zostanie przesłany drogą mailową.
Swoim patronatem książkę objęli: Abp Adam Szal - Metropolita Przemyski, Poseł na Sejm RP Kazimierz Gołojuch, Caritas Archidiecezji Przemyskiej, Starostwo Powiatowe w Łańcucie, Fundacja Semper Fidelis na rzecz Archidiecezji Lwowskiej, Radio Via, Radio FARA, Niedziela, Nowiny 24, Łańcut News, portal Łańcut GADA.
Współpracę z nami podjął także Zespół Szkół im. Tadeusza Kościuszki w Wysokiej, w którym w dniu premiery odbyły się warsztaty kuchni ukraińskiej.