Najpopularniejsze gatunki kawy: arabika i robusta
Najpopularniejszymi gatunkami kawy na świecie są arabika i robusta. Najpopularniejsza jest pierwsza z nich, około 75% światowej sprzedaży kawy dotyczy arabiki. Jest to też najstarsza odmiana, a mimo swojej popularności wcale nie jest łatwa w uprawie. Wymaga specjalnych warunków do uprawy, gdyż często zapada na choroby atakowana przez szkodniki. Jej napar jest bogaty i ma łagodny smak, dlatego to właśnie arabika jest często spotykaną aromatyczną kawą z palarni .
Drugi gatunek kawy jest łatwiejszy w uprawie. Poza tym, słynie z tego, że zawiera więcej kofeiny. Wpływa to także na cenę robusty, ze względu na łatwiejszą uprawę jest tańsza i częściej wykorzystywana do tworzenia mieszanek energetycznych lub jako składnik kaw rozpuszczalnych. W smaku jest raczej kwaskowata i mniej aromatyczna.
Popularne odmiany arabiki i robusty
Mimo, że najpopularniejsze gatunki kawy są dwa, to możemy je podzielić na wiele rodzajów, różniących się smakiem i aromatem. Jeśli chcemy poeksperymentować z różnymi odmianami arabiki i robusty to warto sprawdzić co oferuje palarnia kawy, która ma sklep internetowy . Poza tym, w dobrych kawiarniach także możemy spróbować różnych rodzajów kawy.
Kilka przykładowych popularnych odmian przedstawiamy poniżej:
- Etiopska arabika: W popularnych "przelewach" spotykamy często etiopską arabikę. Jest ona łagodna, o charakterystycznym aromacie, ma wyraźny smak i zapach. Możemy ją zmielić na pył lub na grubsze części i zaparzać po turecku, jak i w ekspresach przelewowych z filtrem.
- Kenijska arabika - nazywana jest najlepszą na świecie, przez swój lekko cierpki i ostry, mocny smak.
- Robusta z Kamerunu - wchodzi w skład mieszanek typu continental.
Źródło zdjęcia:
stockfour / Shutterstock.com