Powodem spotkania była łącząca wszystkich uczestników dieta bezglutenowa, która jest dla nich jedyną metodą leczenia, ponieważ cierpią one na celiakię, alergie lub nietolerancję glutenu. Jednak sama choroba nie sprawiła, że osoby te dowiedziały się o swoim istnieniu, ale przynależność do ogólnopolskiego Stowarzyszenia Osób z Celiakią i na Diecie Bezglutenowej dała im taką szansę. Organizacja ta wspiera osoby na diecie bezglutenowej właśnie poprzez warsztaty kulinarne, różnego rodzaju spotkania czy kontrolowanie żywności bezglutenowej.
-Możemy się tylko domyślać jak takie spotkanie pomaga osobom na diecie bezglutenowej zintegrować się i poczuć się swobodnie wśród "swoich". Dodatkowo w imieniu organizatorów chcielibyśmy przekazać serdeczne podziękowania dla Dyrektor Szkoły, Pani Doroty Szmuc, która zgodziła się na nieodpłatne wynajęcie sali gastronomicznej, tym samym umożliwiając uczniom swojej szkoły zgłębienie tajników gotowania bezglutenowego. Ponadto dziękujemy uczniom technikum i Pani opiekun za pomoc w trakcie gotowania- mówi jedna z organizatorek
Warsztaty odbyły się 6 kwietnia w ZS w Wysokiej.