Włoska kuchnia to różnorodność oraz niepowtarzalność smaków i zapachów. Jej podstawą są świeże i wysokiej jakości produkty, oparte w znacznej mierze na warzywach i ziołach. Wszystko to sprawia, że nawet najprostsze włoskie dania stanowią ucztę dla podniebienia. Neapol - rok 1889. Tu rozpoczęła się historia współczesnej margherity. Stworzył ją znany lokalny pizzaiolo Raffaele - Tu Esposito, dla uczczenia królewskiej pary przebywającej w tym czasie w Neapolu. Król Umberto I i jego żona królowa Małgorzata Sabaudzka (Margherita di Savoia) zostali poczęstowani trzema różnymi pizzami. Najbardziej przypadła im do gustu pizza z pomidorami, mozzarellą i bazylią w kolorach obrazujących narodowe barwy Włoch. Raffaele Esposito zadedykował tę pizzę królowej. Nazwał ją Pizza Margherita. Wytyczył w ten sposób obowiązujący do dziś standard jej wypieku, ustanawiając Neapol ojczyzną i światową stolicą pizzy.
CASTELLO Pizza & Pasta proponuje Państwu pizzę w stylu neapolitańskim.
Jej niepowtarzalny smak tkwi w oryginalnych, najwyższej jakości składnikach i dokładnym przestrzeganiu zasad sztuki wyrobu ciasta. Ciasto to jedna z największych tajemnic dobrej włoskiej pizzy z którą przyszło nam się zmierzyć. Wyrabiamy je z drobno mielonej, bogatej w gluten włoskiej mąki. Proces wyrastania i dojrzewanie naszego ciasta przebiega powoli i trwa ponad 30 godzin. Pizzę pieczemy w temperaturze 450-500 stopni. Czas pieczenia pizzy - 90 sekund. Formowanie ciasta odbywa się wyłącznie ręcznie metodą slap and fold. To właśnie ta technika sprawia, że brzegi pizzy są puszyste i wyrośnięte, a spieczone pęcherzyki powietrza dają gwarancję oryginalnej neapolitańskiej pizzy. Produkty i dodatki wybieramy z największą starannością kierując się smakiem, pochodzeniem i jakością. Sos pomidorowy przygotowujemy na bazie włoskich pomidorów San Marzano. To wyjątkowa i delikatna odmiana pomidorów rosnących w Kampanii u stóp Wezuwiusza. Próżno wśród składników naszej pizzy szukać wędlin szynko-podobnych. Znajdziecie tu natomiast wołowinę Bresaola, szynkę parmeńską, szynkę Cotto, Pancettę, sery Mozzarella fior di latte, Provola, Grana Padano i owczy Pecorino, natomiast tradycyjny ketchup zastąpiła oliwa Extra Vergine. Ketchup podawany jest wyłącznie na życzenie Klienta.
Oprócz pizzy w kuchni włoskiej królują pasty i sałatki których szeroką ofertę prezentujemy w menu poniżej
Zwieńczeniem włoskiego posiłku jest wykwintny trunek. Wino z okolic Neapolu należy do najlepszych w Italii. W restauracji znajdziecie Państwo bogatą ofertę zarówno win jak też innych alkoholi.
Aktualne promocję można śledzić na stronie https://www.facebook.com/castello.lancut.restauracja
https://www.pizzeria-castello.pl
Zapraszamy do składania zamówień pod numerem telefonu 669 760 070
Łańcut, ul. Rynek 3
Menu: