Był to drugi etap konkursu, gdzie spośród 25 szkół z całego kraju zakwalifikowało się tylko 8. Młodzi kucharze rywalizowali pod czujnym okiem profesjonalistów: Krzysztofa Gawlika, Krzysztofa Wierzby, Tomasza Nowaka, Jana Filipczyka. Tematem konkursu był: "Kurczak kukurydziany na świątecznym stole".
Zadaniem zespołów uczniowskich było przygotowanie dania konkursowego, zgodnie z motywem przewodnim. Uczniowie w 3-osobowych zespołach mieli za zadanie stworzyć świąteczne danie główne, wykorzystując oprócz kurczaka kukurydzianego także produkty regionalne i sezonowe. Danie musiało zostać sporządzone wg. autorskiej receptury, zgodne z zasadami "zero waste". Komisja oceniała zarówno technikę wykonania, jak i kreatywność w doborze składników i prezentacji dania.
Klaudia, Patrycja i Karolina opracowały własną recepturę potrawy i wykonały "Roladki z kurczaka kukurydzianego z regionalnym przysmakiem - Kiełbasą Markowską, orzechami włoskimi, serem żółtym i żurawiną".
Młodzież wykazała się kreatywnością, profesjonalizmem i bardzo dobrze zaprezentowała swój warsztat pracy, wykorzystując w nim zdobytą wiedzę i umiejętności uzyskane podczas zajęć w szkole. Nad przygotowaniem młodzieży do konkursu i opieką w czasie jego trwania czuwała Joanna Kielar, nauczyciel przedmiotów zawodowych.