Zakres szkolenia obejmował:
-przygotowanie lukru królewskiego do dekoracji
- przygotowanie idealnego ciasta na pierniczki
- poznanie techniki dekorowania pierników lukrem królewskim
- poznanie techniki dekorowania pierników masą cukrową
- dekoracje koronkowe na pierniczkach
- wykorzystanie wykrawaczek, perełek i innych akcesoriów do dekoracji
pierniczków świątecznych
Warsztaty przeprowadziła Iga Sarzyńska, która współpracuje z Akademią Sweet Decor. Tradycje piekarskie jej rodziny sięgają 100 lat. Specjalnością Pani Igi są artystyczne wyroby cukiernicze oraz dekoracja tortów. Jej prace publikowane są w brytyjskich magazynach " Wedding Cakes", " Cakes and Sugarcraft". Publikuje na łamach czasopisma " Przegląd Piekarski". Pani Sarzyńska to zdobywczyni licznych nagród, np. I miejsca w konkursie na najpiękniejszy tort okolicznościowy na Targach Exop Sweet. Jej idolką, a zarazem inspiratorką jest Peegy Porshen. Swój warsztat doskonaliła w Stanach Zjednoczonych oraz Kanadzie. Dzisiaj pracuje w rodzinnej firmie w Kazimierzu Dolnym. Cztery lata temu wprowadziła do swojej rodzinnej firmy innowacje zakładając "Pracownię Artystyczną Sarzyński".
Jak sama mówi: "Cukiernictwo stało się moim życiem" - o czym mogli przekonać się uczniowie. Podczas warsztatów dbała o to, aby każdy z nich nauczył się misternego dekorowania, czuwała nad najmniejszymi szczegółami. Dodatkową atrakcją przygotowaną przez p. Igę był konkurs na najładniejszą "Pisankę". Zwyciężyli: Aleksandra Janik, Patryk Kiełb, Paulina Słonina i Weronika Nawojska.
W nagrodę uczniowie otrzymali książki autorstwa p. Sarzyńskiej " Moje cztery pory roku" z osobistymi dedykacjami.
Młodzież podkreślała, że warsztaty były dla nich niezapomnianym przeżyciem połączonym ze zdobytym nowym doświadczeniem zawodowym. Pani Iga stwierdziła, że uczniowie stanęli na wysokości zadania, wykonali starannie prace, wkładając w nie dużo serca i zaangażowania. Wielu z nich zaraziła pasją do cukiernictwa.
Warsztaty odbyły się w dniach 9-10 marca.